Vad finns det för olika sätt att handskas med sorg? Att prata och vädra sina känslor med andra människor är det absolut bästa sättet att hantera sorg på. Ensam är som bekant inte stark. Men genom litteraturen finns också sätt att möta andras sorg och känslor: det är ett sätt att uppleva andras känslor, dela erfarenheter och kanske förbereda sig inför känslor och hur man hanterar dem.
När någon går bort ska man ta hjälp av en begravningsbyrå: de hjälper en med planering och ger en stöd till hur man ska ge personen man älskade en värdig begravning. Många vill ge sin bortgångne en personlig begravning, skriver UNT, med musik som får dem att tänka på den de förlorat. Det är inte alltid så lätt som man tror, men med bra konsultation och stöd kommer man kunna hitta ett sätt att ära minnet av den som gick bort. Men hur gör man sedan?
Begravning först vid bearbetning
För många är ett värdigt farväl med en begravning steg ett i deras sorgeprocess. Man träffas med andra som känt och minns personen och på så sätt lever människan kvar. Men sen? En sak som många uppskattar är att hitta tröst i litteraturen. Döden är nämligen ett ämne som behandlas på lite olika sätt i litteraturen. Antingen som en början, en mitt eller kanske som slutet på en roman. Många gånger med det för människan abstrakta begreppet ”tid”. Läs om Inger Edelfeldts verk som behandlar livet, döden och allt däremellan.
Även barnlitteraturen tar upp döden, som så många av oss vuxna räds att prata om. Vi vill helt enkelt inte beblanda barndomens spirande känslor, fantasi och oskuld med något så smärtsamt som döden. Men man ska inte heller glömma att litteraturen lär oss stå emot chocker, och lär oss hantera känslor på ett sätt som ändå efterliknar händelserna och känslorna i verkligheten.
Böcker med döden som tema:
- Bröderna Lejonhjärta, Astrid Lindgren
- Jag saknar dig, jag saknar dig, Peter Pohl och Kinna Gieth
- Innan jag dör, Jenny Downham
- En fjäril i min hjärna, Anders Paulrud
- Vindens skugga, Carlos Ruiz Zafón