En av förra årets mest omtalade skönlitterära böcker var Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. Nu har uppföljaren kommit.
Lena Andersson hade skrivit romaner även tidigare, men var kanske mest känd för den breda massan som kolumnist på DN:s ledarsida. Detta förändrades dock 2013, då hon slog igenom med dunder och brak. Hennes sjunde bok, Egenmäktigt förfarande, belönades bl.a. med Augustpriset i den skönlitterära kategorin det året.
Egenmäktigt förfarande kan ses som en arvtagare till 70-talsklassikern Maken av Gun-Britt Sundström, men med en viktig skillnad: i Maken är det kvinnan, Martina, som har en rationell och nykter syn på kärlek och förhållanden. För rationell, tycker hennes manliga motpart Gustav. Romanen är till stor del en idéroman om vad kärleken är, kanske inte till sitt väsen men för oss människor.
Oförnuft och känsla
I Anderssons första roman om Ester Nilsson diskuteras också vad kärleken betyder för människor i dagens Sverige, åtminstone för människor som ingår i vad som ibland kallas den kulturella medelklassen. Men man kan nog inte påstå att någon i boken beter sig rationellt, åtminstone gör inte Ester det. Det är häri den avgörande skillnaden mellan Egenmäktigt förfarande och Sundströms roman ligger.
I Egenmäktigt förfarande beter sig Ester mer och mer irrationellt, men som kontrast till detta bibehålls en rationell ton i språket. Ester lämnar sin partner, och offrar också mycket annat, för att få leva med den upphöjde kulturmannen Hugo Rask, som inte är intresserad av samma typ av relation.
I uppföljaren, Utan personligt ansvar, får vi läsare återse Ester Nilsson. Hugo Rask, som kanske och kanske inte är modellerad på Roy Andersson är dock utbytt mot en ny kulturman: Olof Sten. Esters känslor för Olof är ungefär desamma som hennes känslor för Hugos i den tidigare boken. Olof vill dock ha henne vid sidan om, men det är hon egentligen inte intresserad av.
Hur det hela slutar ska vi inte avslöja här, men den som uppskattade Egenmäktigt förfarande kommer också att gilla den här romanen, det är vi helt säkra på.