Vid sidan av Nobelpriset i litteratur är Augustpriset troligen det mest omtalade litteraturpris som delas ut i Sverige varje år. Priset tilldelas varje år tre nyutkomna böcker, i tre olika klasser.
Bakom Augustpriset står Svenska förläggarföreningen. Priset har delats ut i kategorin skönlitteratur sedan 1989, och sedan 1992 också i kategorierna fack- och barnlitteratur. Prissumman i varje kategori är på 100 000 kronor, och varje vinnare får också en tre kilo tung bronsskulptur som föreställer August Strindberg.
De svenska förlagen skickar förslag på böcker till augustprisjuryn, som nominerar sex böcker i varje kategori. Juryn består av fem personer per kategori, men det är inte dessa fem som utser den slutgiltiga vinnaren. Det gör istället elektorsförsamlingarna – också en per kategori – som var och en består av 21 personer. I elektorsförsamlingarna ingår representanter för förlagsbranschen, biblioteken och kritikerkåren.
Många namnkunniga författare har genom åren belönats av elektorsförsamlingarna. Dit hör Peter Pohl och Kinna Gieth för Jag saknar dig, jag saknar dig! 1992, Mats Wahl för Vinterviken 1993 och Annika Thor för Sanning eller konsekvens 1997, samtliga dessa i barn- och ungdomskategorin. I den skönlitterära kategorin har bl.a. följande böcker belönats:
- Mikael Niemi för Populärmusik från Vittula (2000).
- Susanna Alakoski för Svinalängorna (2006).
- Steve Sem-Sandberg för De fattiga i Łódź (2009).
- Lena Andersson för Egenmäktigt förfarande (2013).
De författare som har tilldelats priset flest gånger är Cecilia Lindqvist, Kerstin Ekman, Per Olov Enquist, Ulf Nilsson och Bengt Jangfeldt, som samtliga har fått det två gånger. Den som nominerats flest gånger är Eva Lindström, som har åtta nomineringar.
Vinnarna
Det brukar sällan komma som en blixt från himmel vilka böcker som tilldelas Augustpriset. Det rör sig oftast om böcker – åtminstone i skönlitteratur- och barn-/ungdomskategorin – som skulle ha blivit kända och lästa ändå, och som har fått mycket positiva recensioner.
Vinnare 2014 i den skönlitterära kategorin blev Kristina Sandberg för Liv till varje pris, den avslutande delen i trilogin om hemmafrun Maj Olausson i Örnsköldsvik. Det är inte ett val som överraskar, inte ens för den som inte läst boken. Liv till varje pris är en av de böcker som har fått mest uppmärksamhet denna höst, bl.a. har den tillägnats en Under strecket i Svenska dagbladet.
Årets svenska fackbok blev akvarellmålaren Lars Lerins Naturlära, ett val som nog förvånar många, med tanke på att det fanns ett starkt startfält på fackboksområdet. Lerin är som bekant populär i breda lager efter sitt sommarprat i P1. Boken skildrar årstidernas växlingar, genom dagboksanteckningar och bilder.
Årets barn- och ungdomsbok blev Mördarens apa av Jacob Wegelius, en uppföljare till Legenden om Sally Jones från 2008. Båda böckerna handlar om gorillan Sally Jones. I den nya boken försöker Sally rentvå sin vän, skepparen Chiefen, från anklagelserna om att ha mördat Alphonse Morro, en mystisk individ som kanske inte ens är död över huvud taget. Boken är på hela 600 sidor, och har jämförts med albumen om Tintin, Ture Sventon-böckerna och Maurice Sendaks böcker.
Det finns dessutom ett separat pris, Lilla Augustpriset, som delas ut tillsammans med Augustpriset. Prissumman är på 15 000 kronor, och vinnaren väljs ut bland de bidrag som skrivande ungdomar i åldern 16 till 20 år skickar in. Detta pris gick i år till Matilde Villegas Bengtsson för berättelsen Orangeriet.